fbpx

PEG-i w kosmetykach są toksyczne?! Poznaj naukowe fakty

Napisałam Ja : Ada | Kosmetomama
Pegi-w-kosmetykach-dla-mam

Wiesz zupełnie nie wiem dlaczego ludzie sprowadzają wszystko do kolorów czarnych i białych. Jak strony to dobra i zła. A co z tym po środku? Wiesz że PEG-i są bardzo duża grupą substancji, która ma szereg różnych zastosowań w kosmetykach i żywności ? Więc dlaczego traktujemy je tak okrutnie ?

Wiadomo, że faszerowanie się “PEG-ami” w kosmetykach i kupowanie tylko kosmetyków z PEG-iem w składzie to przesada, ale przesadą jest też wyrzucaniem wszyskich kosmetyków z PEG-ami i  krzyczenie na całe miasto “STOP ten kosmetyk zabija !” Żadne odchylenie i ortodoksja nie jest zdrowa, żadna. A PEG-i stały się następną “zastraszaną” w kosmetykach substancją zaraz po parabenach, SLSach i parafinach skazaną na wygnanie z kosmetyków . Czy słusznie ?

Dlaczego ta panika ?

PEG-i  dostały brązowy medal w kategorii ” świństwo roku ” , bo do ich produkcji wykorzystuje się tlenek etylenu – trujący gaz. Są sztuczne ( a to już teraz przestępstwo ;) Podobno zatykają pory, wywołują stan zapalny skóry, pokrzywkę, świąd i  pękanie naskórka, mogą uszkadzać komórki skóry. Tak więc pełen wachlarz okropności.

PEG-i a działanie rakotwórcze- 1,4 – dioksan

Powstanie i powtarzanie mitu o rakotwórczości PEG-ów mogą być związane z błędny rozumowanem odnośnie zanieczyszczenia ich przez  związkiem 1,4-dioksanem, który wykazuje działanie rakotwórcze. Po badaniach, które przeprowadziła Amerykańska agencja FDA, uznała, że śladowe ilości 1,4 – dioksany nie jest niebezpieczny dla zdrowia. W 2015 roku Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów także przeprowadził szczegółowe badania i potwierdził, że śladowe ilości do 10 ppm w kosmetykach nie są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Przeciętne zanieczyszczenie w PEG-u wacha się między 5 a 10 ppm.

Pamiętaj, że mówimy tu o czystym PEG-u który przecież jest jednym z wielu substancji używanych w składzie kosmetyku, więc ilość zanieczyszczeń jeszcze spada . Ilość zanieczyszczeń w kosmetyku jest ściśle kontrolowana i nie są dopuszczone są kosmetyki, które przekraczają dopuszczoną prze prawo i Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1223/2009 wartość.

1,4 – dioksan  w postaci czystej jest zakazany do stosowania w kosmetykach na mocy rozporządzenia 1223/2009/WE, załącznik II, pozycja 343. Składnik został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badania Raka (IARC) jako składnik kancerogenny kategoria 2B (możliwe działanie rakotwórcze u ludzi). Warto zaznaczyć, że badania potwierdzające działanie rakotwórcze 1,4-dioksanu zostały przeprowadzone na zwierzętach, natomiast działanie rakotwórcze na człowieka nie zostało potwierdzone. Co więcej, działanie rakotwórcze występuje jedynie w dużych dawkach dioksanu, jak wskazuje Komitet Naukowy ds. Toksyczności, Ekotoksyczności i Środowiska.

∼Biotechnologia.pl

PEGI-i poznajmy się bliżej

PEG to skrót od glikolu polietylenowego (Polyethylene Glycol). PEG-i to grupa syntetycznych polimerów tlenku etylenu uzyskanych w reakcji polimeryzacji kondensacyjnej. PEG-i mogą pełnić rolę: emulgatorów, rozpuszczalników, substancji myjących (spc) , substancji zwiększających lepkość kosmetyku,  promotorów przenikania np. dla składników aktywnych. Są też używane w żywności. Tak więc jest to bardzo obszerna grupa substancji.

Czy PEG-i są bezpieczne?

PEG-i w kosmetykach są dobrze przebadana i bezpieczne. Nie wykazują działania toksycznego ani mutagennego, nie są szkodliwe dla płodu co potwierdza Amerykański zespół ekspertwów Cosmetics Ingredients Review (CIR) Panel Expert oraz Amerykańską agencję FDA, która dopuściła do stosowania w żywności m.in.: PEG-200 Dilaurate, PEG-400 Dioleate, PEG-400 Stearate. PEG-i  w większości przypadków nie działają drażniąco i uczulająco na skórę, chociaż zdarza się, że mogą  podrażnić oczy i skórę.

Nie ma żadnych dowodów na to, że PEG-i są odpowiedzialne za wywoływanie stanu zapalnego skóry, mutacje, rakotwórczość. Powtarzanie, że są niebezpieczne mija się z prawdą co nie znaczy, że musisz je stosować, nie musisz wybierak kosmetyki, które ci odpowiadają.

Zawsze w postach korzystam ze sprawdzonej wiedzy i doświadczenia, dzięki czemu wiem, że dziele się z Tobą rzetelną dawką informacji. Mam nadzieje, że ten post był dla Ciebie pomocny ! Jeśli znasz kogoś komu mógłby jeszcze pomóc poleć go lub udostępnij na facebooku. Zapraszam Cię także do dołaczenia do mnie na moim kanałąch wtedy na bank niczego nie przegapisz.

kosmetomama-na-yt

instagram-kosmetomama

facebook-kosmetomama


Zródło:

  1. kosmetyczni.pl
  2.  Botechnologia.pl
  3. 1,4 – dioksan nie może być używany w czystej postaci w kosmetykach- rozporządzenia 1223/2009/WE, załącznik II, pozycja 343.
  4.   Międzynarodową Agencję Badania Raka (IARC) 1,4 – dioksan jako składnik kancerogenny kategoria 2B
  5.  Duże dawki 1,4 dioksanu są szkodliwe – Komitet Naukowy ds. Toksyczności, Ekotoksyczności i Środowiska.
  6. PEG-i  śladowe ilośći w kosmetykach1,4 dioksanu nie wykazują działania toksycznego ani mutagennego,nie są szkodliwe dla płodu badania- Cosmetics Ingredients Review (CIR) Panel Expert oraz Amerykańską agencję FDA,
(Visited 149 times, 1 visits today)
0 Pogadały
0

Napewno też to polubisz !