Czy dla miłośników czekolady istnieje coś pyszniejszego jak mus? Myślę, że nie! To absolutnie pewne, kochasz czekoladę to chcesz umieć robić mus. Ale nie taki zwykły. Czekoladowy, słodki i puszysty. A więc dziś krótki przepis na ten idealny i pyszny!
Składniki :
- 100 g cukru pudru
- 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja łączę oba typy)
- 100 g śmietany, minimum 30%
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
KROK: Jajka dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem. Oddziel zółtko od białka i przełóż do oddzielnych miseczek.
KROK: Rozdrobnij czekoladę, czym mniejsze kawałki tym czekolada szybciej się rozpuści w łaźni wodnej.
KROK: Ubij pianę z 4 białek dodając do niej odrobinę soli a następnie odstaw.
KROK: Czekoladę wrzuć do miski, którą postawisz na garnku z gotującą się wodą (para wodna rozpuści czekoladę ale jej nie przypali)
KROK: Gdy czekolada będzie już rozpuszczona dodaj do niej śmietanę i cukier puder i wymieszaj chwilę. Ściągnij z wrzątku.
KROK: Dodaj do czekolady (gdy nie będzie już gorąca ) 4 żółtka, porządnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK: Powoli wlewaj czekoladę do miski z ubitymi białkami i porządnie, ale delikatnie wymieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
KROK: Przełóż masę (mus) do mniejszych miseczek.
KROK: Włóż mus do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie będzie puszysty i pyszny.
Smacznego!
Dołącz do mnie na facebooku kosmetomama po nowe przepisy!