Na blogu same obiadowe kluchy, czas więc na pyszne śniadanie, którym będą zachwycone nie tylko dzieci, ale także dorośli :)
Składniki:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki pszennej
– twarożek, szczypiorek (opcjonalnie rzodkiewka)
Placuszki są pyszną propozycją na łatwe i zdrowe śniadanie dla całej rodziny :) My zwykle delektujemy się nimi w leniwe sobotnie poranki.
Najpierw przygotowujemy ciasto – do jajek dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę (na każde jajko dajemy dwie kopiaste łyżki mąki). Ciasto do placuszków musi być dosyć gęste, ponieważ cukinia zwykle puszcza sok i zawsze je nam trochę rozrzedzi. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Biały ser łączymy z jogurtem lub śmietaną (możemy też użyć gotowego twarożku, serka wiejskiego bądź serka kanapkowego o dowolnym smaku). Do sera dodajemy pokrojony szczypiorek (można także dodać pokrojoną rzodkiewkę).
Następnie łączymy cukinię i ciasto dokładnie mieszając. Jeśli ktoś preferuje bardziej wyraziste smaki do ciasta można dodać odrobinę ostrej przyprawy (ja ostatnio dodałam trochę przyprawy do tostów i wyszło pysznie :)).
Kiedy ciasto jest już gotowe, nie pozostaje nam nic innego jak placuszki usmażyć – czekamy aż się ładnie zarumienią, smażenie trwa dosłownie chwilę.
Na placuszki nakładamy wcześniej przygotowany twarożek i gotowe :) Smacznego!
Wpis gościnny Marty, gotującej mamy
* Przepis został przeniesiony z mojego drugiego bloga tworzonego razem z koleżanką, dlatego też posiada inne logo.