Pomysł na śniadanie. Placuszki z cukinią i twarożkiem.

Na blogu same obiadowe kluchy, czas więc na pyszne śniadanie, którym będą zachwycone nie tylko dzieci, ale także dorośli :) 

 

Składniki:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki pszennej
twarożek, szczypiorek (opcjonalnie rzodkiewka)

 

Placuszki są pyszną propozycją na łatwe i zdrowe śniadanie dla całej rodziny :) My zwykle delektujemy się nimi w leniwe sobotnie poranki.

DSC_0659

Najpierw przygotowujemy ciasto – do jajek dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę (na każde jajko dajemy dwie kopiaste łyżki mąki). Ciasto do placuszków musi być dosyć gęste, ponieważ cukinia zwykle puszcza sok i zawsze je nam trochę rozrzedzi. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i  ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Biały ser łączymy z jogurtem lub śmietaną (możemy też użyć gotowego twarożku, serka wiejskiego bądź serka kanapkowego o dowolnym smaku). Do sera dodajemy pokrojony szczypiorek (można także dodać pokrojoną rzodkiewkę).

DSC_0661

Następnie łączymy cukinię i ciasto dokładnie mieszając. Jeśli ktoś preferuje bardziej wyraziste smaki do ciasta można dodać odrobinę ostrej przyprawy (ja ostatnio dodałam trochę przyprawy do tostów i wyszło pysznie :)).

DSC_0664

Kiedy ciasto jest już gotowe, nie pozostaje nam nic innego jak placuszki usmażyć – czekamy aż się ładnie zarumienią, smażenie trwa dosłownie chwilę.

DSC_0665

Na placuszki nakładamy wcześniej przygotowany twarożek i gotowe :) Smacznego!

Wpis gościnny Marty, gotującej mamy 

* Przepis został przeniesiony z mojego drugiego bloga tworzonego razem z koleżanką, dlatego też posiada inne logo.

(Visited 706 times, 1 visits today)