Lekko chrupiąca wierzchnia warstwa i miękki środek to wszystko sprawia, że to ciasto czyli “blondi” stało się jednym z moich ulubionych. Nie jest suche, ale też nie należy do ciast mokrych. Ciężko określi jego konsystencje, a więc najlepiej będzie jak sami zrobicie i ocenicie. Wykonanie jest naprawdę proste więc myślę, że każdy napewno da sobie rade. Kobieto zrób je na rodzinny obiad, mężczyzno upiecz je dla swojej wybranki.
Składniki:
1/2 szklanka białek czekolady pokrojonej w kostkę.
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
1 szklanka mąki
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka lekko uprażonych orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów (posiekaj)
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej (Panów informuję, że znajdziecie ją w sklepie w alejce z produktami do pieczenia ciast)
1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
1/4 łyżeczka sody
1/4 łyżeczka soli
KROK 1. Rozgrzej piekarnik do 180 º C.
KROK 2. Lekko natłuść masłem kwadratową formę o boku 20 cm. Ja użyłam formę okrągłą.Też może być.
KROK 3. Rozdziel składniki na 2 miski. W jednej pomieszaj masło z cukrem (weź większą miskę). W drugiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
KROK 4.Do masy maślanej czyli tej po prawej na zdjęciu wbijamy jajko i wlewamy esencję waniliową. Wymieszaj -najlepiej mikserem.
KROK 5. Potem powoli wsypujemy do niej wymieszaną wcześniej mąkę z miski (po lewej stronie na zdjęciu).
KROK 6. Do naszej mieszanki dodajemy białą czekoladę i orzechy. Mieszamy. Teraz najlepiej zrobić to drewnianą łyżką.
KROK 7. Całą mieszankę wlewamy do formy.
KROK 8. Pieczemy około 25 minut na tzw. “suchy patyczek”, ale pamiętaj, że ciasto zawiera czekoladę więc patyczek nigdy nie będzie w 100% suchy. Jak ciasto się przyrumieni to znak, że już niedługo go zjesz.
KROK 9. Poczekaj aż ostygnie. Pokrój na porcje. Zjedz.

Helka nie mogła się doczekać
Smacznego!
Lubicie mnie odwiedzać? To polubcie mnie również na facebooku Kosmetomama. Tam zawsze wiele się dzieje :)