Dziś przepis na pyszną zapiekankę rodzinną. Niech Was nie zwiedzie ta musztarda w sosie ona jest prawie niewyczuwalna i zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć jej ilość w przepisie wedle uznania i preferencji. Moje dziewczynki ją uwielbiają!

Składniki:
  • 2 duże pory lub 3 małe
  • pół kilo ziemniaków
  • średniej wielkości kostka sera
  • koperek (najlepiej świeży)
  • 1 porcja łososia około 500 g
SOS
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 2 duże łyżki nie ostrej musztardy ja używam kremską lub francuską
  • 1 słoik mały majonez
Do wykonania potrzebne będzie także:
  • Żaroodporne naczynie
  • piekarnik

KROK 1. Obrać ziemniaki wstawić do wody i gotować, nie rozgotowywać. Od pora odetnij zielone części i pokrój go na 2-3 części. Pory muszą być miękkie-gotują się około 25-30 min. 

zap5

KROK 2.  Zrób sos dodając do siebie całe opakowanie śmietany 18% oraz cały słoiczek majonezu i 2 łyżki musztardy (tu możesz zwiększyć ilość musztardy, zapiekanka będzie bardziej wyrazista) dodaj posiekany koperek wymieszaj. Sos gotowy. Zetrzyj ser, posłuży nam on potem do przykrycia zapiekanki.

zapekanka-z-łososiem-i-porem-w-sosie-musztardowym

KROK 3. Od łososia odetnij  skórę i pokrój go w kostkę około 2 cm x 2 cm. Odsącz pory oraz ziemniaki. Poczekaj aż chwilę ostygną. Pokrój ziemniaki w talarki a pora przekrój wzdłuż. Powstaną w ten sposób duże płaty. Inne sposób krojenia pora także jest dozwolony.

KROK 4.Włącz piekarnik na 200 C. Stwórz zapiekankę. Włóż składniki do żaroodpornego naczynia (może być jedno duże naczynie lub kilka mniejszych). Warstwa 1-ziemniaki, warstwa 2-por, warstwa 3-łosoś (nie gotuj wrzuci surowy), warstwa 4-sos. Jeśli naczynie jest płytkie skończy na tym i dodaj na wierzch ser. Jeśli natomiast masz głębsze naczynie powtórz wszystkie warstwy od początku i na sam koniec nałóż ser. 

zap13

zap

KROK 5. Gotową zapiekankę wrzuć do rozgrzanego piekarnika (200 C) i piecz około 20-25 min.

Gotowe. Smacznego!

zap1

Mam nadzieje, że przepis Wam się spodobał i że go wypróbujecie. Ja go osobiście uwielbiam. Tą samą zapiekankę można wykonać także w wersji mięsnej. Przepis się prawie nie zmienia. Zamiast łososia dodajesz mięso pokrojone w kostkę i ugotowane (wieprzowe lub wołowe lub kurczaka). Gotujesz je jednak w garnku z majerankiem do miękkości, wtedy kiedy ziemianki i pora. Do sosu zamiast koperku dojesz bazylię suszoną. Układasz warstwy, wkładasz do piekarnika na 200 C na około 25 min.

Dajcie znać czy przepis Wam się spodobał i czy zrobiliście zapiekankę w domu i jak wrażenia.

ada podpis mały

* Przepis został przeniesiony z mojego drugiego bloga tworzonego razem z koleżanką, dlatego też posiada inne logo. 

(Visited 795 times, 1 visits today)