fbpx

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem.

Napisałam Ja : Ada | Kosmetomama

Tak pewnie większość z Was była uczona, a wręcz straszona, że “szpinak to zło konieczne i jest ogólnie bleee!”. Bo ja tak. Bardzo długo nie chciałam go spróbować, bo mama od maleńkości jak mantę wpajała mi, że szpinak jest nie dobry. Aż tu ku memu zdziwieniu któregoś dnia będąc u psiapsiuły zaserwowała mi właśnie ten makaron i to właśnie ze szpinakiem! , i był pyszny! -dzięki Paula!. Szpinak zawiera dużo żelaza, zlecanego przy anemii, co tam pozostałe kalorie ;)

A nie trwało to dłużej niż 30 minut. Oczywiście z dzieckiem przy nodze trzeba liczyć, że co najmniej zajmie to 45 minut. Ja zawsze jak gotuje to dziecko me w garnkach na podłodze brzdęka i sąsiadce Marcie huczy nad głową :) Wybacz moja droga, ale ja gotuję :)

Tą samą wersję tylko bez gorgonzoli możesz zrobić dla dziecka, lub przy okazji zrobić coś innego z kurczaka i makaronu.

Składniki 
1 podwójna pierś z kurczaka
cała torebka szpinaku baby
1 duże opakowanie śmietanki 30%
gorgonzola (dodajesz do smaku, ja daje pół opakowania)
sól i pieprz (do smaku)
2 ząbki czosnku
30 g masła
ser typu parmezan do posypania (opcjonalnie)
makaron: np penne (jeśli na całą rodzinę to całą torebkę)

 

KROK 1. Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na kawałki w kostkę około 2×2 cm.  

KROK 2. Obtaczamy kurczaka w mące i posypujemy pieprzem i solą. Będzie w ten sposób bardziej soczysty.

KROK 3. Na patelnie podlaną tłuszczem wrzucimy kurczaka i smażymy mieszając. Nie smaż jednak kurczaka zbyt długo, aby nie był suchy, sprawdź jeden kawałek rozcinając go w środku, jeśli nie będzie już różowy to znak, że już czas zdjąć je z patelni.

KROK 4. Odstawiamy kurczaka do innego naczynia.

makaron

KROK 5.  Gdy kurczak sobie czeka, przygotowywujemy szpinak i sos, oraz gotujemy makaron.

makaron ze szpinakiem

Do sosu potrzebne będzie:

  • cała torebka szpinaku baby
  • 1 duże opakowanie śmietanki 30%
  • gorgonzola (dodajesz do smaku, ja daje pół opakowania)
  • sól (do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła

KROK 6. Myjemy porządnie szpinak. Źle umyty będzie trzeszczał w zębach.

KROK 7. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, i szpinak, wyciskamy czosnek i mieszamy. Aż szpinak nie zacznie nam maleć w oczach. Gotowy szpinak będzie mały, wątły i intensywnie zielony.

makaron szpinak8

KROK 8.  Dodajemy śmietankę 30% i mieszamy co jakiś czas. Dodajemy gorgonzolę*. Mieszamy co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia się sera.

*Zanim dodasz gorgonzolę możesz odłożyć trochę sosu dla dziecka i dodać kurczaka i makaron. 

makaron szpinak2

KROK 9. Dodajemy wcześniej odstawione mięsko do szpinaku i sosu. Mieszamy jeszcze przez 2 minuty, aby podgrzać mięsko.

KROK 10.  Nasz sos i kurczak gotowy. teraz wystarczy połączyć go z makaronem. Makaron wrzuć do sosu i wymieszaj przez chwilę całość. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem.

Smacznego! 

makaron-szpinak-gorgonzola

 

ada podpis mały

 

* Przepis został przeniesiony z mojego drugiego bloga tworzonego razem z koleżanką, dlatego też posiada inne logo.

(Visited 1 417 times, 1 visits today)
8 komentarzy
0

Napewno też to polubisz !