Najfajniejsze w robieniu domowej pizzy jest to że każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz może dobrać swoje ulubione składniki i można ją przygotować razem z dziećmi co jest dla nich niewątpliwie ogromną frajdą. Wspólne gotowanie pomaga zachęcić małych niejadków do smakowania nowych dań, pozwala na poznawanie rożnych składników i daje możliwość doskonałej zabawy dla całej rodziny, słowem – same plusy!
Aby wykonać domową pizzę potrzebne nam będą:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka cukru
-1 łyżeczka soli
– 25 g drożdży
– 500 g mąki pszennej (można dać 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej)
– ok. 300 ml ciepłej wody
– sos pomidorowy, mozzarella, rukola, szynka parmeńska, oliwki, tuńczyk, kukurydza, pomidory suszone, pomidory świeże, cebula, czosnek, pieczarki, boczek, salami – słowem wszystko na co macie ochotę :)
Do filiżanki wlewamy 3 łyżki ciepłej wody, wsypujemy cukier i drożdże. Mieszamy, aż powstanie piana. W pozostałej części wody rozpuszczany sól. Mąkę przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz zaczyn drożdżowy i ok. 2/3 słonej wody i ugniatamy ciasto. Jeśli jest suche dodajemy resztę wody i wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Następnie zostawiamy ciasto przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.
Kiedy ciasto nam już pięknie wyrośnie formujemy z niego kulki i wałkujemy na placki, kwadraty, prostokąty lub inne kształty które wydadzą się nam lub naszym pociechom smakowite. W tym czasie smarujemy blachę oliwą z oliwek i ustawiamy piekarnik na najwyższą możliwą moc.
Naszą pizzę smarujemy sosem pomidorowym (polecam passatę pomidorową z mieszanką ziół do pizzy) i nakładamy interesujące nas składniki (bez mozzarelli i rukoli/szpinaku). Placki wsadzamy do piekarnika na 10-15 minut. Następnie wyjmujemy i posypujemy mozzarellą i wsadzamy na kolejne 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Wpis gościnny Marty, mamy gotującej
* Przepis został przeniesiony z mojego drugiego bloga tworzonego razem z koleżanką, dlatego też posiada inne logo.